3.01.2015

Як перевірити продукти на якість вдома

Безпека людини в різних сферах життєдіяльності

Щоб визначити якість спиртного напою, можна застосувати  лакмусовий папірець. Коли папірець став червоний - це свідчить про значну частку кислот у горілці.
Пиво. У склянку з пивом треба влити склянку оцтової кислоти. Лити треба доти, доки випадатиме осад. Якщо рідина після осаду гірчить, то вона містить відвар сторонніх гірких речовин. Це означає, що пиво фальсифіковане. Іноді в пиво додають пікринову кислоту, яка дуже шкідлива навіть у маленьких дозах. Прокип'ятивши у пиві протягом 10 хвилин білу тканину, можна побачити, що тканина стала жовтою. Це свідчить про наявність отрути у напої.
Вино. Для визначення якості вина можна у склянку з чистою водою занурити шийку пляшки наповненої вином. Перед тим пляшку герметично закривають пальцем, який обережно забирають після занурення у воду. Якщо вино не змішалося з водою, то воно натуральне і без домішок. Фальсифіковане вино (підфарбоване, підсолоджене) стає важчим за воду і швидкість його опускання на дно свідчить, наскільки продукт неякісний.


Мед.  Якщо при нагріванні мед розчиниться у 50-ти відсотковому розчині етилового спирту, він без домішок. Якщо розчинився частково - у ньому є сторонні речовини.
Розтоплений мед ставгустим і мутним, а при охолодженні забарвлюється кількомакраплями йодуу синій або буруватий колір, - це гірський або квітковий мед, який містить крохмаль та виноградний цукор. 

Після того, як опустити у мед тонку дерев'яну паличку, правдивий мед буде стікати з неї суцільною ниткою, фальшивий - утворюватиме бризки.
 Якщо у меді присутні вода та цукор, його крапля на папері залишить вологі плями.



Свіже куряче яйце йде на дно у розігрітому меді - у продукті велика кількість води. 










Молоко. Крапнувши молоко на ніготь, крапля якісного молока збереже свій колір. Якщо воно розведене водою, крапля розпливається.






М'ясо. Якщо м'ясо свіже, то ямка, що утворюється при натисканні на шматок, швидко зникає.

 У повторно замороженого м'яса жир рожевий. 
М'ясо молодняка світло-червоного кольору з білим жиром.
 У старих тварин м'ясо темно-червоного кольору з жовтим жиром.



Кури. У старих курей ніжки жовтуватого відтінку, шкіра лапок груба і вкрита великими лусочками. 
У молодих курей ніжки вкриті дрібною лускою, задній палець лапки маленький, гребінець - яскраво-червоний.

Риба. У свіжої риби очі прозорі і луска прозора та гладенька.
 Ямочка, що утворюється натисненням пальця, швидко вирівнюється.
 А коли ви купили рибу замороженою і принесли додому? Нагрійте в окропі ніж і проткніть ним тушку, а потім понюхайте лезо - неприємний різкий запах свідчить про несвіжість риби.


Пшеничне борошно. У пшеничне борошно можуть примішувати висівки, житнє або горохове борошно
Продукт може бути вироблений з не зовсім дозрілого зерна, насіння бур'янів. 
Змішайте одну частину борошна і одну другу частину води (за вагою) і замісіть масу. 
Якщо через три години осяде клейковина неоднорідна і сіра, мало тягтиметься, це означає - борошно перепріло і містить домішки.
Темний колір свідчить про домішки не пшеничного борошна. Якщо його стиснути в долоні і відпустити, можна довідатися, чи є в борошні надлишок мінеральних речовин або висівок. Про це свідчить і відсутність відбитків пальців на продукті.




Крупи. Крупи можна зберігати дуже довго і жучки в них не заведуться, якщо в кожну банку покласти по декілька зубців часнику. Запах часнику цим продуктам не передасться, та й часник збережеться.







Сіль. Якщо до солі додати декілька дрібок картопляного крохмалю, вона не буде сиріти і збиратися в грудочки. Щоб сіль залишалася сухою, в сільничку треба покласти два-три рисових зернятка, які вберуть у себе вологу.






Хліб. Якщо в хлібницю покласти нарізане яблуко або шматочок очищеної картоплі і дрібку солі, то хліб буде черствіти набагато повільніше. Якщо ви купили хліб без спеціального упакування - варто обпалити його над полум'ям газової плити.

Немає коментарів: