Все живе – розумне; все розумне – живе.
Головним паливом в нашому організмі є глюкоза або, інакше кажучи, цукор.
У наших широтах найбільш популярними є
два види цукру: буряковий та тростниковий,
причому домінує все-таки буряковий, оскільки цукрові буряки у нас – це одна з
основних сільськогосподарських культур.
Завдяки
цінним харчовим, смаковим і фізичним властивостям цукор віднесено до продуктів
першої необхідності.
Енергетична
цінність цукру складає 387 Ккал на 100 гр.
Шкода
- Прінстонський Університет отримав докази того, що цукор здатен викликати залежність. Такого роду вплив роблять алкоголь, наркотики і тютюн.
- Цукор виснажує підшлункову залозу. Звичайний цукор занадто сильно перевантажує підшлункову залозу, змушуючи її виробляти надлишок інсуліну, щоб знову знизити рівень цукру в крові.
- Однак зниження рівня цукру в крові викликає вовчий апетит, і ми дуже часто хапаємося за що-небудь солодке і тим самим потрапляємо в замкнене коло.
- Цукор шкідливий для імунної
системи. Надлишок цукру викликає
втому і вибиває з колії
імунну систему. Чим більше солодкого ми їмо, тим менше здорової їжі отримуємо і
тим більше нам не вистачає вітамінів та мінеральних речовин. Білий цукор
уповільнює перистальтику кишечнику і сильно пригнічує імунну систему.
- Він руйнує зубну
емаль і прокладає шлях бактеріям.
- Цукор шкідливий для судин. Він спалює кальцій в організмі, що приводить до неповноцінного складу крові, до руйнування кісток і зубів. Кальцій просто необхідний для кровотворення! Для засвоєння такого цукру необхідно багато вітамінів групи В - організм витрачає їх на цей процес, у результаті з`являється дефіцит цих вітамінів, що приводить до погіршення складу крові й нервових захворювань.
Організму досить того цукру, що є у фруктах і рослинах, інший
цукор для нього не тільки не корисний, але просто шкідливий.
Поради дієтолога - Цукор
Користь
- Вуглеводи – основне джерело енергії для всіх життєвих процесів в організмі.
- Вони становлять 60% в енергозабезпеченні організму.
- Служить для нормальної роботи м'язів і підтримки температури тіла.
Норма
- Середня кількість відповідає 200 ккал чистого цукру на добу, а це близько 50 гр цукру-піску або 3 яблука. Для чоловіків ця кількість може бути трохи більше, для дітей - менше. Розрахунок ведеться по вазі людини.
- Загально світова статистика свідчить про те, що середньорічне споживання цукру у розрахунку на одну людину становить 40-50 кг, тобто 100–150 г на добу, що у 3-4 рази перевищує фізіологічну норму.
- Дієтологи наполягають на тому, щоб у раціоні харчування людей похилого віку, що особливо мають схильність до ожиріння, кількість цукру не перевищувала 15% від загальної добової кількості вуглеводів.
Органічні альтернативи цукру:
мед
солодка
стевія
Альтернатива цукру є. Вже протягом 1500 років, індіанські племена Південної Америки використовують для підсолоджування страв і напоїв листя рослини стевія.
Речовина стевіозін, що міститься в рослині, в 300 разів солодше сахарози і не містить калорій!
Крім цього, стевія має і лікувальну дію: захищає від бактерій (у тому числі від карієсу), допомагає при застуді і захворюваннях шкіри.
Негативні побічні дії на організм людини досі не виявлені. У Японії на сьогоднішній день 50% всіх підсолоджувачів виробляються саме з листя стевії, що становить 90% світового споживання цієї рослини.
Чи корисні для здоров'я
цукрозамінники та кава без кофеїну
Лікар-фітотерапевт, Борис Скачко, порадив, чим
краще замінювати цукор і каву в своєму раціоні, та висловив свою точку зору
щодо цукрозамінників та інших альтернатив.
Рафінований чи не рафінований цукор вживати?
Рафінований
цукор для людини не містить ніяких допоміжних речовин і є носіями «порожніх» калорій.
Науково
доведено, що у людей, що зловживають цукром, в організмі визначається серйозний
дефіцит найважливіших поживних речовин, особливо вітамінів А, С, В12 фолієвої
кислоти, кальцію, фосфору, магнію, заліза.
Як
наслідок - порушується обмін речовин.
Висновок робіть самі!
Висновок робіть самі!
Що впливає на цукор крові?
Ні
білки, ні жири не впливають на цукор крові; ця функція належить тільки вуглеводам - так в хімії називається клас цукрів,
про який ми поговоримо докладніше.
Калорійність
одного граму чистого вуглеводу становить 4 ккал.
До
простих вуглеводів (моносахариди) відносяться:
- глюкоза, або виноградний цукор, який міститься у винограді, ізюмі та виноградному соку,
- і фруктоза, або фруктовий цукор, яким багаті фрукти - яблука, груші, цитрусові і так далі;
- мед, до речі, це суміш глюкози і фруктози.
До більш
складних вуглеводів (дисахаридам) відносяться:
- мальтоза (пиво, квас),
- лактоза, або молочний цукор (міститься тільки в рідких молочних продуктах - в молоці, кефірі, вершках),
- і сахароза, або звичайний харчовий цукор, одержуваний з цукрового буряка або цукрової тростини.
Ще більш
складні вуглеводи (полісахариди)
представлені:
- крохмалем (борошно і борошняні вироби, крупи і картоплю)
- і клітковиною, яка міститься в оболонках рослинних клітин і присутній у всіх борошняних виробах, крупах, фруктах і овочах.
Паливом
для нашого організму є тільки глюкоза, і всі
інші вуглеводи, від фруктози до крохмалю, перетворюються в шлунку під впливом
травних ферментів в глюкозу, а лише потім надходять у кров. Таким чином, коли
ми говоримо про вміст цукру в
крові, мова йде саме про глюкозу.
При
цьому, однак, важливий не тільки факт підйому цукру (глюкози) у крові, але і
те, з якою швидкістю він піднімається - тобто
як швидко продукти перетворюються в глюкозу.
Харчовий
цукор легко розпадається на глюкозу і фруктозу, глюкоза стрімко - за хвилину-другу
- всмоктується в кров, а фруктоза - в два-три рази повільніше.
Мальтоза
всмоктується досить швидко, лактоза - порівняно повільніше, а розпад і
всмоктування крохмалю відбуваються ще повільніше - крохмаль розщеплюється на
прості цукри в кишечнику, і глюкоза з нього всмоктується в кров поступово.
Що
стосується клітковини, то
вона нашим шлунком не переробляється, але роль її дуже важлива: вона стимулює
роботу кишківника і уповільнює процес всмоктування глюкози з їжі.
Отже,
при споживанні продуктів з вуглеводами дуже важлива швидкість, з якою вони
перетворюються в глюкозу і всмоктуються в кров.
Існує три фактори, що уповільнюють
всмоктування і роблять цей процес плавним:
- холод,
- кількість жирів
- і консистенція їжі.
Візьмемо,
наприклад, морозиво: це солодкий продукт, але цукор крові підвищує повільно,
так як він холодний і жирний.
Шматочок
цукру або цукерку підвищить цукор крові швидше, ніж крем або шоколадна цукерка,
в яких багато жиру.
Від
холодного яблучного соку цукор підвищуватися не так швидко, як від теплого.
Однак ми
не можемо їсти, тільки холодне і жирне, тому єдиний
реальний спосіб уповільнити
всмоктування цукрів полягає в перевазі
грубої, волокнистої і зернистої їжі, що містить велику кількість
клітковини.
- Чорний хліб або хліб з висівками, а не біла булка;
- пироги з житнього борошна, а не з пшеничного;
- гречана і пшоняна каші, а не рис, не манна, не макарони, картоплю, а не картопляне пюре;
- фрукти в міру (все-таки в них фруктоза) і побільше овочів.
Фрукти і
овочі завжди краще соків з них: так, від яблук цукор буде підвищуватися набагато
плавніше, ніж від яблучного соку, з якого видалена клітковина; морква практично
не підвищує цукор крові, але морквяний сік його підвищить.
Немає коментарів:
Дописати коментар