2.07.2015

Цукор

Все живе – розумне; все розумне – живе.

     Головним паливом в нашому організмі є глюкоза або, інакше кажучи, цукор. 
     У наших широтах найбільш популярними є два види цукру: буряковий та тростниковий, причому домінує все-таки буряковий, оскільки цукрові буряки у нас – це одна з основних сільськогосподарських культур.
Завдяки цінним харчовим, смаковим і фізичним властивостям цукор віднесено до продуктів першої необхідності.
Енергетична цінність цукру складає 387 Ккал на 100 гр.

Шкода

  • Прінстонський Університет отримав докази того, що цукор здатен викликати залежність. Такого роду вплив роблять алкоголь, наркотики і тютюн.
  • Цукор виснажує підшлункову залозу. Звичайний цукор занадто сильно перевантажує підшлункову залозу, змушуючи її виробляти надлишок інсуліну, щоб знову знизити рівень цукру в крові.
  • Однак зниження рівня цукру в крові викликає вовчий апетит, і ми дуже часто хапаємося за що-небудь солодке і тим самим потрапляємо в замкнене коло.
  • Цукор шкідливий для імунної системи.  Надлишок цукру викликає втому і вибиває з колії імунну систему. Чим більше солодкого ми їмо, тим менше здорової їжі отримуємо і тим більше нам не вистачає вітамінів та мінеральних речовин. Білий цукор уповільнює перистальтику кишечнику і сильно пригнічує імунну систему.  
  • Він руйнує зубну емаль і прокладає шлях бактеріям.    
  • Цукор шкідливий для судин. Він спалює кальцій в організмі, що приводить до неповноцінного складу крові, до руйнування кісток і зубів. Кальцій просто необхідний для кровотворення! Для засвоєння такого цукру необхідно багато вітамінів групи В - організм витрачає їх на цей процес, у результаті з`являється дефіцит цих вітамінів, що приводить до погіршення складу крові й нервових захворювань.
Організму досить того цукру, що є у фруктах і рослинах, інший цукор для нього не тільки не корисний, але просто шкідливий. 

Поради дієтолога - Цукор

 

 Користь 

  • Вуглеводи – основне джерело енергії для всіх життєвих процесів в організмі.
  •  Вони становлять 60% в енергозабезпеченні організму.
  • Служить для нормальної роботи м'язів і  підтримки температури тіла. 

Норма

  • Середня кількість відповідає 200 ккал чистого цукру на добу, а це близько 50 гр цукру-піску або 3 яблука. Для чоловіків ця кількість може бути трохи більше, для дітей - менше. Розрахунок ведеться по вазі людини.
  •  Загально світова статистика свідчить про те, що середньорічне споживання цукру у розрахунку на одну людину становить 40-50 кг, тобто 100–150 г на добу, що у 3-4 рази перевищує фізіологічну норму.
  •  Дієтологи наполягають на тому, щоб у раціоні харчування людей похилого віку, що особливо мають схильність до ожиріння, кількість цукру не перевищувала 15% від загальної добової кількості вуглеводів.

Органічні альтернативи цукру:   
мед
мед
солодка
солодка
стевія
стевія


   Альтернатива цукру є. Вже протягом 1500 років, індіанські племена Південної Америки використовують для підсолоджування страв і напоїв листя рослини стевія
      Речовина стевіозін, що міститься в рослині, в 300 разів солодше сахарози і не містить калорій! 
     Крім цього, стевія має і лікувальну дію: захищає від бактерій (у тому числі від карієсу), допомагає при застуді і захворюваннях шкіри. 
     Негативні побічні дії на організм людини досі не виявлені. У Японії на сьогоднішній день 50% всіх підсолоджувачів виробляються саме з листя стевії, що становить 90% світового споживання цієї рослини. 

Чи корисні для здоров'я  цукрозамінники та кава без кофеїну

Лікар-фітотерапевт, Борис Скачко, порадив, чим краще замінювати цукор і каву в своєму раціоні, та висловив свою точку зору щодо цукрозамінників та інших альтернатив.

 

 Рафінований чи не рафінований цукор вживати?

Рафінований цукор для людини не містить ніяких допоміжних речовин і є носіями «порожніх» калорій. 
Науково доведено, що у людей, що зловживають цукром, в організмі визначається серйозний дефіцит найважливіших поживних речовин, особливо вітамінів А, С, В12 фолієвої кислоти, кальцію, фосфору, магнію, заліза. 
Як наслідок - порушується обмін речовин. 
Висновок робіть самі!

Що впливає на цукор крові?

Ні білки, ні жири не впливають на цукор крові; ця функція належить тільки вуглеводам - так в хімії називається клас цукрів, про який ми поговоримо докладніше.

 Калорійність одного граму чистого вуглеводу становить 4 ккал.

До простих вуглеводів (моносахариди) відносяться:
  • глюкоза, або виноградний цукор, який міститься у винограді, ізюмі та виноградному соку,
  •   і фруктоза, або фруктовий цукор, яким багаті фрукти - яблука, груші, цитрусові і так далі;
  • мед, до речі, це суміш глюкози і фруктози.
До більш складних вуглеводів (дисахаридам) відносяться:
  • мальтоза (пиво, квас),
  • лактоза, або молочний цукор (міститься тільки в рідких молочних продуктах - в молоці, кефірі, вершках),
  •   і сахароза, або звичайний харчовий цукор, одержуваний з цукрового буряка або цукрової тростини.
Ще більш складні вуглеводи (полісахариди) представлені:
  • крохмалем (борошно і борошняні вироби, крупи і картоплю)
  •   і клітковиною, яка міститься в оболонках рослинних клітин і присутній у всіх борошняних виробах, крупах, фруктах і овочах.
Паливом для нашого організму є тільки глюкоза, і всі інші вуглеводи, від фруктози до крохмалю, перетворюються в шлунку під впливом травних ферментів в глюкозу, а лише потім надходять у кров. Таким чином, коли ми говоримо про вміст цукру в крові, мова йде саме про глюкозу.

При цьому, однак, важливий не тільки факт підйому цукру (глюкози) у крові, але і те, з якою швидкістю він піднімається - тобто як швидко продукти перетворюються в глюкозу.

 Харчовий цукор легко розпадається на глюкозу і фруктозу, глюкоза стрімко - за хвилину-другу - всмоктується в кров, а фруктоза - в два-три рази повільніше.

 Мальтоза всмоктується досить швидко, лактоза - порівняно повільніше, а розпад і всмоктування крохмалю відбуваються ще повільніше - крохмаль розщеплюється на прості цукри в кишечнику, і глюкоза з нього всмоктується в кров поступово.

Що стосується клітковини, то вона нашим шлунком не переробляється, але роль її дуже важлива: вона стимулює роботу кишківника і уповільнює процес всмоктування глюкози з їжі. 

Отже, при споживанні продуктів з вуглеводами дуже важлива швидкість, з якою вони перетворюються в глюкозу і всмоктуються в кров.

Існує три фактори, що уповільнюють всмоктування і роблять цей процес плавним:
  •  холод,
  • кількість жирів
  • і консистенція їжі.
 Візьмемо, наприклад, морозиво: це солодкий продукт, але цукор крові підвищує повільно, так як він холодний і жирний.
Шматочок цукру або цукерку підвищить цукор крові швидше, ніж крем або шоколадна цукерка, в яких багато жиру.
Від холодного яблучного соку цукор підвищуватися не так швидко, як від теплого.

Однак ми не можемо їсти, тільки холодне і жирне, тому єдиний реальний спосіб уповільнити всмоктування цукрів полягає в перевазі грубої, волокнистої і зернистої  їжі, що містить велику кількість клітковини.
  • Чорний хліб або хліб з висівками, а не біла булка;
  •  пироги з житнього борошна, а не з пшеничного;
  •  гречана і пшоняна каші, а не рис, не манна, не макарони, картоплю, а не картопляне пюре;
  • фрукти в міру (все-таки в них фруктоза) і побільше овочів.
Фрукти і овочі завжди краще соків з них: так, від яблук цукор буде підвищуватися набагато плавніше, ніж від яблучного соку, з якого видалена клітковина; морква практично не підвищує цукор крові, але морквяний сік його підвищить.

Немає коментарів: