Тільки факти.
Підвищений вміст нітратів у харчових продуктах став реальним фактом сучасного життя.Чому шкідливі нітрати?
·
Можна отруїтися;
·
зменшують вміст
вітамінів у їжі;
·
збільшується
щитоподібна залоза;
·
впливають на
обмін речовин.
Як потрапляють у організм?
Основна частка нітратів (70%) вживається з овочами, близько 20% — з питною водою.до середньо нітратних (від 180 до 700 мг/кг) — картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки;
до низьконітратних (до 180 мг/кг) — фрукти і ягоди.
Крім того, існують сорти овочевих рослин, які в умовах високонітратного забезпечення втратили здатність нагромаджувати нітрати (морква сортів "Артек" та "Шантене-2461", буряки сорту "Хавський", селера "Яблучна" та "Грибовська", ревінь "Циклон", томати "Меридіан", "Глорія", "Райдуга Молдови", "Оранж").
Допустимі норми в Україні.
Згідно з даними ФАО/ВООЗ, допустима норма нітратів становить 5 мг NaNO3 на добу на 1 кг маси тіла.
Якщо нітратів більше ніж 50 мг/л, то вода не повинна використовуватись як питна, особливо в харчуванні маленьких дітей.
Схема накопичення нітратів у продуктах:
Натуральні нейтралізатори нітратів:
- зелений чай,
- грейфрукт,
- лимон,
- чорна смородина,
- червона та біла порічка,
- брусниця,
- журавлина,
- фруктовий оцет,
- яблука.
Як зменшити вміст нітратів в зелені, овочах та фруктах?
Технологічна обробка рослинної продукції сприяє зменшенню в ній нітратів.
- Промивання та механічне очищення овочів знижує вміст нітратів на 3–10%,
- вимочування — на 20–30%,
- варіння — на 20–80%,смаження — лише на 10%,
- квашення, консервування та маринування — на 50–70%.
Практичні поради.
- Влаштуйте овочам і зелені солону ванну. Відмочування в сольовому розчині півгодини (1-2 ч. л . на склянку води + декілька капель лимонного соку) знижує нітратність овочів.
- Споживайте якомога більше чорної смородини, червоної та білої порічки (у висячих плодах нітратів може й узагалі не бути), пийте зелений чай – це натуральні нейтралізатори нітратів, їжте грейпфрут.
- У коренеплодах зрізайте верхню й нижню частини (на одну четверту), в огірків — частину біля хвостика, у капусти відривайте верхнє листя і качан.
- Перед тим, як варити картоплю, рекомендується розрізувати її на чотири частини. Під час варіння протягом 15 хв. більша кількість нітратів переходить у відвар. . При варінні овочів до 80 % нітратів і нітритів вимивається в відвар. Чим вище відношення кількості води та овочів, тим більше нітратів вимивається. Наприклад, з буряка вимивається - 40 %, з капусти - 65 %, з картоплі - 80 % нітратів (Габович Р. Д., 1987).
- Якщо полюбляєте свіжі салати та соки, не зберігайте їх у холодильнику, бо надмірне охолодження також сприяє перетворенню нітратів на нітрити, які ще шкідливіші.
- Коли ви фанат квашеної, соленої чи маринованої продукції, пам’ятайте, що в перші 3-4 доби у овочах відбувається посилене перетворення нітратів на нітрити. Тож свіжозаквашені капусту, огірки треба пробувати діб через 10—15.
- Не їжте у динях та кавунах нестиглий м’якуш біля шкуринки.
- Морожені овочі і фрукти розморожувати тільки перед вживанням, адже тривале розморожування овочів сприяє переходу нітратів у нітрити;
- Сік овочів і фруктів вживати відразу після свіжого віджимну, так як вже через пару годин при кімнатній температурі накопичуються небезпечні концентрації нітритів;
- Не зловживати кавою, так як хлоргенова кислота, що міститься в каві, стимулює утворення нітритів в організмі людини;Якщо зберігати овочі при низькій температурі та нормальній вентиляції, то кількість нітратів у них поступово зменшується.
Чи безпечно вживати ранню городину?
Наше з вами здоров`я на 70 відсотків залежить від
того, що ми їмо. Це питання дуже гостро стоїть саме зараз, коли на базарах
почало з`являтись багато свіжих овочів, ягід, фруктів. Чи безпечно вживати
ранню городину? На всі запитання відповідає лікар-дієтолог Оксана Скиталінська!
Дізнатися більше:
ОРИГІНАЛЬНІ
ДОСЛІДЖЕННЯ. НІТРАТИ, НІТРИТИ ТА НІТРОЗОАМІНИ У
ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ І РАЦІОНАХ
В.І. Смоляр,
доктор мед. наук, професор,О.І. Циганенко, доктор мед. наук, професор,Г.І.
Петрашенко, кандидат мед. наук
Інститут
екогігіени і токсикології імені Л.І. Медведя,Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця, Київ, Україна
Немає коментарів:
Дописати коментар